Drogfritt disco i Säter läggs ner

Folkets Hus i Säter har stora ekonomiska bekymmer just nu. De senaste årens minskade ekonomiska bidrag från kommunen drabbar nu också de unga. Folkets Hus har inte längre råd att arrangera de drogfria ungdomsdiscon som man har gjort i åratal.
- Det är jättedåligt. Om det inte fanns några discon så kanske folk skulle vara ute och supa skallen av sig i stället, säger Sebastian Sandin.
- Jag tycker det är dåligt. För man har chans att träffa alla här och ha roligt. Istället kommer väl ungdomar att driva runt på stan, det blir ingen ordning alls, säger Karin Persson. Folkets Hus-föreningen i Säter har stora problem med ekonomin. Flera verksamheter måste läggas ner, bland annat stängs Film- och biografmuseet den första januari nästa år. Nu står det också klart att de drogfria ungdomsdiscona upphör. Tidigare så har Folkets Hus fått bidrag från kommunen för att arrangera de här discona, men sedan några år tillbaka så får man inga bidrag. Trots det har Folkets Hus fortsatt att arrangera, men nu går det inte längre efter som kostnaderna har blivit för stora. - Jag tror det blir ett väldigt avbräck för ungdomarna här, för det är många som kommer på discoverksamheten. I slutändan så tror jag inte att kommunen sparar så mycket pengar, för jag tror att de här discona har en social inverkan på barnen, säger Barbro Bergström, föreståndare för Folkets Hus i Säter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".