Allt färre gökar att lyssna till på gökottan

Ett säkert vårtecken är när göken börjar ropa i skogen. I dag är det gökotta och på många håll samlas folk för att få höra eller se fågeln som kommer hit lagom till Maj. Men göken blir allt mer sällsynt.
- Forskning från Lunds universitet visar att mer än 40% av gökarna har försvunnit, säger Mats Forslund på Dalarnas Ornitologiska Förening
Det kokoande vi hör i skogen i maj är hannen som ljuder ut för att locka till sig så många honor som möjligt. I mitten på 90 talet beräknade man att det fanns mellan 40 000 och 75 000 ropande gökar. I dag har alltså siffran minskat nästan till hälften, och vad det beror på vet man inte riktigt. -Det kan det vara fel här uppe, eller i Afrika där den övervintrar, eller så kan det vara något fel på rastlokalerna efter sträckan på väg hit på, säger Mats Forslund. När göken komer tilll Sverige så bygger den inte bo för att föda upp sina ungar, utan den lägger äggen hos andra fåglar, till exempel lövsångaren. Cirka 20 ägg läggs för att sedan kläckas och födas upp av värdparet. Varje gökhona har en specifik art som hon alltid lägger äggen hos, och om den arten hotas så hotas också gökens fortplantning. - Men man vet ju inte riktigt vilken av dessa gökformer som står för den största minskningen, säger Mats Forslund. Här i Dalarna kan man dock fortfarande höra göken på många platser. - Det verkar som att det inte finns så många i jordbrukslandskapet. Men om man kommer ut i storskogen så brukar man kunna höra dem på morgonen och kvällen, och ibland mitt på dagen också, säger Mats Forslund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".