FOTO: Scanpix
malung

Politisk lösning i Malung

Malung får två kommunalråd. Det blir lösningen på det dödläge som råder i politiken efter att kommunen fått en ny majoritet. Moderaten Tom Martinsson blir oppositionsråd och socialdemokraten Kurt Podgorski blir kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen kallar uppgörelsen för en ”kompromissöverenskommelse”. Det innebär i praktiken att Tom Martinsson och Kurt Podgorski byter uppdrag med varandra.

Om kommunfullmäktige beslutar enligt planerna beräknas förändringen kunna träda i kraft den 1 december i år.

Enligt upplägget kommer Tom Martinsson att behålla sina uppdrag i Region Dalarna, där han personligen valts.

– Ovissheten i rättsprocessen och den därmed uppkomna situationenskapar ett vakuum i ledningen av kommunen som, om det får fortgå, kan vara direkt skadligt för kommunen, säger Tom Martinsson i ett pressmeddelande.

– Den nuvarande situationen är ohållbar. (...) Därför välkomnar jag denna möjlighet att, åtminstone i kommunstyrelsen, normalisera villkoren för politiken och därmed skapa en tydlig kommunledning, säger Kurt Podgorski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".