Malin Sundin, jordbrukare i Orsa. Foto:Emma-Karin Björk

Allt fler kvinnliga jordbrukare

Allt fler kvinnor blir jordbrukare. Sedan 2005 är det 200 fler kvinnor som arbetar inom jordbruksnäringen i Dalarna. Det visar siffror från jordbruksverket. Det har blivit trendigt, konstaterar Malin Sundin i Orsa.

– Förr arbetade ett par makar ofta tillsammans på en gård, men det var oftast maken som på papperet stod som ägare, säger Malin Sundin. Nu behöver det inte vara på det viset.

Malin Sundin är jordbrukare på heltid. Hon har hand om mjölkproduktionen på föräldragården, medan föräldrarna tar hand om marken.

För Malin var det självklart att jobba med det hon tycker allra bäst om. Och allt fler kvinnor väljer jordbruket som sysselsättning.

I hela landet har antalet sysselsatta kvinnor inom jordbruket ökat med 9000 sedan 2005. Och i Dalarna från 1800 till 2000.

I hela Sverige så väljer också alltfler kvinnor att starta eget företag inom jordbruksnäringen. Den siffran ligger ungefär på samma nivå i Dalarna 2007 som 2005, men Malin Sundin tror att den kommer att öka här också.

– Ja, alltfler startar företag, som småskalig livsmedelsproduktion, eller verksamhet med hästar, säger hon.

– Och det är trevligt. Kan maten odlas på hemmaplan, desto bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista