Eva Sens och Christina Garbergs-Gunn. Foto: Stefan Ubbesen/SR

Biblioteken i fokus

Arbetsplatsbiblioteken är i fokus under årets bokdagar vid Brunnsviks Folkhögskola i Ludvika. Många bibliotekarier från hela landet som jobbar med arbetsplatsbibliotek är på besök vid skolan för tre intensiva dygns seminarium.

– Vi tycker det är viktigt med yttrandefrihet med demokrati och förutsättning för det, är att man också ha tillgång till ordet, säger Christina Garbergs-Gunn som är bibliotekarie vid skolan. Bibliotekens status är på nergång menar hon.

- Den är hotad på många olika sätt, den är hotad i kommunerna genom att man lägger ner filialer, man minskar på personal. Den är också hotad i våra skolor.

En av besökarna är Eva Sens som är kulturansvarig vid Falu lasarett för fackförbundets Kommunals medlemmar. Hon är på bokdagarna för att få inspiration och nya idéer.

– Kultur är ju inget som får speciellt mycket pengar eller tid, det är inte viktigt. Är det något man ska spara på, så sparas det alltid först på kulturen. Så då behöver man den här inputen, möjligheten att träffa andra som kämpar med samma sak, säger Eva Sens.

Bokdagarna anordnas för åttonde året i rad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista