Ångerfull 16-åring inför rätta för mordbrand

En 16-årig pojke från Borlänge står idag åtalad vid Falu Tingsrätt för grov mordbrand. Kammaråklagare Åke Hagman menar att det var detta 16-åringen gjorde sig skyldig till när han orsakade en omfattande brand i garaget hemma hos en, för honom, helt okänd familj i Borlänge.
Rättegången idag berättar historien om hur vägarna korsades för en olycklig 16-åring och en trebarnsfamilj, en natt i början av mars. 16-åringen hade åkt runt på olika fester tillsammans med sin flickvän. Han hade druckit stora mängder hembränt å dessutom tagit amfetamin. På den sista festen råkade 16-åringen i bråk och hans flickvän blev mycket upprörd. Så upprörd att hon gjorde slut. 16-åringen blev förtvivlad och irrade ut i natten. Efter att ha ringt på i flera hus i ett bostadsområde tog han sig in i ett garage. Han säger själv att anledningen till att han först hällde ut K-sprit och annan vätska på golvet å sen tände eld på papper var att han frös och ville värma sig. Han lämnade garaget och säger att han trodde att han släckt elden. Men elden tog sig och spred sig efter en liten stund som en explosion i garaget. Idag beskrev kvinnan och mannen i den drabbade familjen om sin panik, hur dom i chocktillstånd väckte barnen och flydde ut från huset som snabbt fylldes av rök. Både kvinnan och mannen berättade idag också om hur branden förstört deras liv under månaderna som gått. Hur dom tvingats bo i huset medan den omfattande röksaneringen pågått, att dom inte orkat jobba, om hur kvinnan inte kan sova på nätterna och om dom tre barnens rädsla och mardrömmar. Åklgaren frågar 16-åringen hur han känner idag. -Det känns jobbigt att det blev såhär för familjen, svarar han. Åklgare Åke Hagman vill att 16-åringen döms för grov mordbrand, med tanke på risken för att elden skulle sprida sig och att familjen låg och sov. 16-åringen bestrider ansvar för grov mordbrand, han hade inget uppsåt att någon skulle komma itll skada, menar han. Den drabbade familjen kräver cirka 300 000 kronor i skadestånd, framförallt för kränkning och psykiskt lidande. På onsdag får 16-åringen sin dom av Falu tingsrätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".