Falun

Polisen frias från missat mordtips

Förundersökningen läggs nu ner om Dalapolisen begick tjänstefel, då tips om mordet på Pernilla Hellgren i Falun inte fullföljdes. Riksenheten för polismål i Göteborg anser att det inte kommit fram sådana omständigheter som fordras för att det ska finnas skälig misstanke om tjänstefel mot någon person.

I samband med utredningen om Engla Höglund i Stjärnsund kom det fram att Dalapolisen fått in två tips som pekade ut Ander Eklund som gärningsman för mordet på Pernilla Hellgren i Falun sommaren 2000.

Men de tipsen blev liggande utan att kontrolleras. Dalapolisen anmälde sig då själv för granskning till Riksenheten för polismål. Den ställde sig frågan om tragedin med 10-åriga Engla hade kunnat undvikas.

Granskningen, som gällde om någon eller några gjort sig skyldig till tjänstefel, är nu klar.

Vice chefsåklagare Bo Lindgren vid Riksenheten för polisemål anser visserligen det funnits brister vid registrering av vissa handlingar och att polisen dröjt med att bearbeta uppgifter.

Men, skriver han i sitt beslut, de handlingar som inte registerförts i utredningen, har trots det varit föremål för någon typ av bedömning och prioritering.

Bo Lindgren anser det inte framkommit sådana omständigheter, som gör att skälig misstanke om tjänstefel kan riktas mot någon person.

Om någon varit oaktsam i sin myndighetsutövning, så har det ändå inte varit av det slaget att det handlar om tjänstefel, menar Bo Lindgren.

Förundersökningen om tjänstefel läggs alltså ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista