Dom i pyramidspelshärvan

De tre män som åtalats misstänkta för att ha bredrivit ett pyramidspel i strid mot lottlerilagen fick under fredagen sina domar av Mora tingsrätt. Två av dem dömdes till villkorlig dom och 50 dagsböter. För den tredje ogillades åtalet för att preskriptionstiden gått ut.

De tre männen som är i 50-60-årsåldern åtalades misstänkta för att med Mora som bas ha bedrivit ett pyramidspel - Prosper Club - där insatsen var 400 amerikanska dollar. Och för att den som gick in i spelet skulle få utdelning krävdes det att han eller hon skaffade nya deltagare.

En av de åtalade ansågs ha öppnat sitt konto för de pengar som flöt in, pengar som sen överfördes till USA och Spanien. Det handlade om flera miljoner kronor. De åtalade har hävdat att det inte handlat om något olagligt lotteri utan om laglig nätverksförsäljning.

Men Mora tingsrätt är i sin dom i dag av annan uppfattning, och hänvisar till fällande domar i Hudiksvalls tingsrätt och hovrätten för Nedre Norrland när det gäller fall som i allt väsentligt liknar det i Mora.

Två av de tre åtalade bedöms ha varit mer drivande än den tredje. Det rör sig om en 61-årig man från Orsa och en 52-årig man som tidigare bott i Orsa. De båda döms till villkorlig dom och 50 dagsböter för grovt brott mot lotterilagen.

Den tredje - en 50-åring från Mora - anses också skyldig till brott mot lotterilagen men hans brott är av normalgraden. Och för ett sånt brott har preskriptionstiden gått ut. Därför ogillas åtalet mot honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista