Gammal reflex

Byt reflex vartannat år

Nu väntar mörkare tider utomhus och folk tar fram sina reflexer. Förhoppningsvis syns reflexerna också, men statistik visar på att många har gamla reflexer som syns dåligt. Helst ska man byta vartannat år för att vara säker.

- Kanske fem år. De är för gamla egentligen, säger en kvinna som Dalanytt träffat på stan och frågat hur gamla hennes reflexer är. Att byta reflex vartannat år är helt ny kunskap för henne. - Oj, det visste jag inte.

Det är Barnolycksfallsfonden som tagit fram en undersökning om reflexer. I undersökningen har man bland annat intervjuat 515 barnfamiljer. 49 procent av föräldrarna säger att deras barn bär reflexer som är mer än ett år gamla.
En rekommendation som Vägverket har är att man ska byta reflex vartannat år.

- Jag skulle föreslå att man undersöker sina reflexer varje år, säger Veronica Lidman Ek som är konsumentrådgivare i Falun.

Enligt en lag ska alla reflexer certifieras enligt en standard som finns.
- Då får den en CE-märkning eller så är den märkt med SIS och då uppfyller den svenska krav. Och sen ska det faktiskt medfölja en svensk bruksanvisning när man köper en reflex.

Men enligt flera undersökningar så säljs det reflexer som inte uppfyller kraven.
- Skulle jag ge ett enda tips, så kan du köpa din reflex på Apoteket, säger Veronica Lidman Ek.

En annan kvinna som Dalanytt träffat på stan säger att hon brukar ta fram sin reflex så fort det blir mörkt och börjar skymma om kvällarna. Hon visar en gammal reflex ur fickan.
- Den är nog, vi ska se, tre år. Är den för gammal? säger kvinnan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".