Elkonflikten trappas upp

På måndagen trappade Elektrikerförbundet upp konflikten med Elektriska Installatörsorganisationen, EIO. Förbundet varslade om att elarbetena stoppas på bland annat SSAB i Borlänge och Avesta Polarit i Avesta. Och det kommer att att bli dyrt, säger Bo Gustavsson, verksamhetsansvarig på EIO Gävle-Dala. - Det kommer att bli kostsamma stopp inom industrin om det här fortsätter, säger han.
Konflikten handlar om arbetsmiljö och pressade byggtider. Bo Gustavsson menar att det kan inte Elektriska Installatörsorganisationen, EIO, göra någonting åt. Förutom att stoppa elektrikerna på några stora arbetsplatser stoppas alla nya jobb i ett specifikt företag - koncernen NEA. I koncernen ingår Dalarnas största elföretag Dalarnes Elektriska AB med 175 anställda i Borlänge, Falun, Leksand, Mora och Avesta. Elektrikerförbundet vill luckra upp arbetsgivarens arbetsledningsrätt, det vill säga att elektrikerna ska få bestämma mer. Och just NEA och Dalarnas Elektriska pekas ut som det företag där arbetsledningsrätten hanteras allra sämst. Den synen delas inte av VDn på Dalarnas Elektriska, Lars Gillström. - Det här är en väldigt allvarlig anklagelse. Och sanningshalten i det här finns överhuvudtaget inte. Nu måste ju förnuftet komma tillbaks. De här varslen får inte träda i kraft, säger Lars Gillström, VD på Dalarnes Elektriska.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".