Falun bantar barnomsorgen

Mindre personal i barnomsorgen, nedläggning av skolor, hårda besparingar i alla kommunala förvaltningar. Och dessutom en skattehöjning med 50 öre. Det är tuffa tider som väntar i Falun. - Det här är en krisbudget, säger centerpartistiske kommunalrådet Dan Westerberg.
De besparingar på 50 miljoner kronor som kommunledningen i Falun presenterade för en tid sedan gäller fortfarande. I dag framkom dessutom bland annat att personalen i barnomsorgen ska minskas. Skolnämnden måste spara mellan 30 och 35 miljoner kronor. Det innebär att mellan 75 och 100 anställda får lämna skolan och barnomsorgen i Falun. I dag är personaltätheten, det vill säga antalet barn per anställd, 5,6. Den siffran kommer att bli ungefär 6 barn per anställd, enligt skolnämndens ordförande Ragnar Kroona. Övrigt ur innehållet i majoritetens budgetförslag:
  • Falun Folkmusikfestival får minskade bidrag med 1 miljon kronor.
  • Svenska Skidspelen får minskat bidrag.
  • Politikernas arvoden och partistödet sänks med 2,5 procent.
  • Det nya ungdomscentret ska realiseras under 2004.
Budgetförslaget diskuteras i kommunstyrelsen under tisdagen och debatteras och beslutas i kommunfullmäktige den 12 juni.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".