Borlänge/Älvdalen

Drev yrkesmässig hembränning

Två åtal om olovlig tillverkning och försäljning av sprit väcktes på torsdagen. I det ena fallet handlar det om mycket stora mängder som tillverkats yrkesmässigt.

Det är en 46-årig man från Borlänge som åtalats för att ha tillverkat minst 4 000 liter sprit Något som ska ha skett i mannens bostad från januari i fjol till mars i år.

Omkring tre ton socker ska mannen ha inhandlat för att tillverka den här spriten, som sedan sålts till ett beräknat värde av 200 000 kronor.

Åklagaren hävdar i sin stämningsansökan till Falu tingsrätt att tillverkningen och försäljningen utgjort ett led i en verksamhet som bedrivits yrkesmässigt och i större omfattning. Därför bedöms brotten som grova.

Också vid Mora tingsrätt har en 46-årig man åtalats misstänkt för olovlig försäljning och olovligt innehav av alkoholdrycker. I det fallet ska mannen, som är hemmahörande i Älvdalen, stå till svars för att ha sålt närmare 100 liter starköl och även några liter hembränd sprit.

Hemma hos mannen har polisen hittat nästan 570 liter starköl, 200 liter vin och en hel del sprit, bland annat hembränd sådan.

Åklagaren menar att det är upenbart att mannen haft för avsikt att sälja alkoholen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".