Avesta

Vision blir till verklighet i Avesta

Det handlar om att göra Visentparken i Avesta till ett attraktivt besöksmål. Drygt 6,3 miljoner kronor föreslås satsas i en upprustning av bland annat byggnaderna i parken.

Visenten - denna utrotningshotade europeiska bison - är för evigt förknippad med Avesta och Avestas industrihistoria sedan första hälften av 1900-talet.

Då placerades ett antal visenter på Avesta Jernverks marker sedan Skansen blivit för trångt. Och i Avesta har de blivit kvar. Järnverkets nuvarande ägare, Outokumpu, överlät 2005 parken och visenterna till kommun. Nu har Fritids- och teknikstyrelsen hand om drift och skötsel och det ska den ha, åtmistone till och med 2010. Sedan ska det fortsatta huvudmannaskapet utredas.

Det finns i Avesta visioner om att göra visentparken till ett attraktiv tuiristmål genom att bland annat bygga upp en konferens- och beöksanläggning där. Men områdets befintliga byggnader kräver en upprustning om den visionen ska kunna förverkligas.

Ett investeringsprogram för ca 6,3 miljoner kronor har utarbetats, och av det här beloppet ska kommunen stå för drygt 2,3 miljoner kronor.

Och måndagen den 10 november har kommunstyrelsens arbetsutskott i Avesta den här satsningen på sin agenda. Medfinansiärer blir Region Dalarna som redan beslutat att satsa 1,5 miljoner, länsstyrelsen har sagt ja till ett bidrag på 600 000. Och det som sedan återstår är det tänkt att två stiftelser ska stå för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".