Inlandsbanan öppen för turister året om

Inom tre år kan Inlandsbanan öppnas för turism- och persontrafik året om. Det var en av framtidsfrågorna som lyftes fram på Inlandstinget i Sveg igår.
Inlandstinget arbetar utifrån att den här visionen ska kunna förverkligas. Men det krävs att Inlandsbanan förbättras på vissa sträckor som är för dåliga idag. - Det räknar vi med att göra inom de kommande tre åren. Det betyder att i det tidsskedet har vi kommit så långt att det ska vara möjligt att tillsammans med Rikstrafiken och andra kunna erbjuda en ny era för Inlandsbanan, säger Leo Persson från Idre som är ordförande i Inlandsbanan. Redan i sommar breddar man utbudet för persontrafiken på Inlandsbanan. Det innebär att man ska kunna åka på Inlandsbanan även mellan augusti och september. När det gäller godstrafiken som körs året om så ska Inlandsbanan i framtiden kunna rustas för att kunna köra den amerikanska modellen av vagnar som har dubbelt så höga containrar. Men för att det ska vara möjligt så måste inlandsbanan rustas för att kunna bära drygt 22 ton hela vägen, säger Leo Persson. Upprustningen av bland annat de olika järnvägssträckorna för person och godstrafiken ska alltså med regeringens hjälp kunna vara klar inom tre år, menar Persson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".