Rättegång på Säters sjukhus

Idag har rättegång hållits mot den patient på Säters sjukhus som misstänks för förberedelse till mord på två överläkare.
Rättegången har hållits på inne på rättspsykiatriska kliniken på Säters sjukhus. Det är där alla inblandade finns. 30-åringen, som åklagaren menar, av hat och hämndlystnad mot indragna förmåner, planerat att mörda sina överläkare, Erik Kall och Göran Källberg. Vittnena är också de intagna på rättspsykatriska kliniken. Deras berättelse ska styrka att 30-åringen betalat drygt 11 000 kronor till en medpatient för att han skulle utföra morden. Både den åtalade och samtliga vittnen är tidigare dömda för mord eller dråp. Den åtalade själv förnekar det han anklagas för. Han säger att de 11 0000 kronorna betalades för inköp av en bil. Att han visserligen är arg på läkarna men att han aldrig tänkt på att låta mörda dem. Trots att straffpåföljden inte kan bli annat än fortsatt psykiatrisk vård menar åklagare Olle Sohlberg att det är viktigt att väcka åtal. Förberedelse till mord är ett allvarligt brott och det måste avgöras, menar Olle Sohlberg,om brottet har begåtts eller inte. Rättegången idag var på många sätt speciell. Domaren fick till exempel problem med att avgöra om vittnena var psykiskt kapabla att vittna under ed, eftersom de alla behandlas för psykisk sjukdom. Till slut bedömdes att de kunde vittna under ed. Patienten som tog emot pengarna hävdar att han aldrig hade för avsikt att utföra morden utan endast var intresserad av pengarna. Åklagaren anser sig inte kunna styrka motsatsen och har därför valt att inte åtala honom.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".