Lena Olsson, Malung:

Kritisk till Lissabonfördraget

På torsdag ska Sverige besluta om Lissabonfördraget i riksdagen. Runt om i Europa debatteras för och emot. Vänsterpartistiska riksdagsledamoten Lena Olsson från Malung är mycket kritisk, och rädd för att Sveriges kollektivavtalsmodell kommer att upphöra.

– Jag är bekymrad över att den här modellen kommer att raseras i och med att vi tar ett ja till Lissabon, säger Lena Olsson som är vänsterpartistisk riksdagsledamot.

De som är positiva till Lissabonfördraget lyfter fram att det blir lättare att fatta beslut med det nya fördraget och att Europaparlamentet får mer makt. De som är negativa säger att mer makt flyttas från Sverige till EU-nivå i och med att fler beslut ska tas med majoritet istället för enhällighet. Lena Olsson tror att den här frågan splittrar arbetarrörelsen på samma sätt som frågan om EMU gjorde.

– Det anser jag definitivt, det här är den största och viktigaste frågan jag någonsin har ställts inför. För det handlar om arbetarrörelsens grundvärderingar, menar Lena Olsson.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista