Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Äldre nekas särskilt boende trots att behov finns

Publicerat fredag 13 juni 2003 kl 14.07
Borlänge avslår många ansökningar om särskilt boende för äldre, trots att man håller med de sökande om att behovet finns. Det visar den granskning som länsstyrelsen har gjort om hur länets kommuner sköter sitt uppdrag inom äldreomsorgen.
- Äldre människor får vänta länge på ett boende och hamnar ofta på ett korttidsboende i väntan på en plats, och det är allvarigt, säger Paula Jäverdal, socialkonsulent på länsstyrelsen.
- För den enskilde är det mer rättssäkert att man gör avslagsbeslut för då har de möjlighet att överklaga. Samtidigt så vet vi att äldre människor inte överklagar ett beslut. Det innebär att de här personerna får vänta länge på ett boende. De har behov, men får inte flytta in, säger Paula Jäverdal. Problemet är att kommunerna inte har tillräckligt med boenden för de äldre. Allra värst tycker Paula Jäverdal det är att äldre får vänta länge på ett boende och att många tvingas flytta runt bland korttidsboenden i väntan på en plats. Men länsstyrelsens granskning av länets kommuner visar också att det lönar sig att klaga, för när de äldre har överklagat sitt avslag så får de också den plats de har behov av: - De flesta kommuner ger ett boende när de har fått ett länsrättsbeslut om att man behöver boende. Så det är bättre om man överklagar ett beslut, givetvis. Så kommunerna chansar på att de äldre inte ska överklaga, för att på så sätt inte behöva fixa fram det här boendet? - Det är lite så man kan se det. Och vi ser ju att när det kommer en dom så prioriteras de framför de som har väntat länge på ett boende, säger Paula Jäverdal. När det är dags att sammanfatta 2003 tror inte Paula Jäverdal att man kommer att få något bättre resultat. - Det är nog inga större skillnader. Möjligtvis är det fler som kommer att få avslag, och förhoppningsvis är det fler som vågar överklaga ett avslagsbeslut.
Avslagsbeslut som fattats trots att behov bedömts föreligga: Borlänge: 185 fall gällande boende Falun: 1 fall gällande boende Mora: 36 fall gällande boende Övriga kommuner har inte gjort några avslag trots att behov bedömts föreligga. Totalt: 222 fall gällande boende Källa: Länsstyrelsen Dalarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".