Inga väktare patrullerar i Borlänge i helgen

Det blir inga väktare som patrullerar gatorna i Borlänge till helgen. Securitas har tagit beslutet att vänta i åtminstone två veckor innan man börjar nattvandra i centrala Borlänge.
- Det har varit för kort varsel. Vi har inte hunnit ta ställning och få fram vad vi ska göra, säger Torbjörn Eriksson, arbetsledare på Securitas Bevakning.
Det har ju varit mycket diskussioner kring väktare som har varit oroliga, att det är mycket våld på stan och diskussioner kring befogenheter. Är det det som delvis ligger bakom det här beslutet? - Ja det kan man säga, säger Torbjörn Eriksson, arbetsledare på Securitas Bevakning. Kommer det att dra igång om två veckor? - Vet ej. Vi ska ju fortsätta diskussionerna med polisen och kommunen, säger Torbjörn Eriksson. I dag träffades Securitas och polisen för att diskutera hur en sån här bevakning skulle kunna genomföras. Och Erik Gatu, kommissarie vid polisen i Borlänge, tycker det är bra att Securitas tagit det här beslutet att skjuta upp starten för bevakningen. - Det är ju ett sundhetstecken att man kan ta ett steg tillbaka och komma tillbaka med en bättre lösning än den som Securitas ansåg att det här var, säger Erik Gatu. Till helgen kommer polisens ordinarie patruller att cirkulera i Borlänge, och dessutom kommer en länsförstärkning att finnas. - Så det kommer inte att vara så dåligt med poliser i tjänst, så jag är inte så orolig, säger Erik Gatu. Kanslichefen Anna Eriksson på Borlänge kommun säger att kommunen vill få igång bevakningen så fort som möjligt, men att hon har förståelse för Securitas beslut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".