Företagsköp stoppades

På lördagen höll gruvföretaget Ludvika Mining sin bolagsstämma, och där skulle ett köp av företaget Hardroc Mineral AB i Vansbro ha klubbats igenom. VDn för Ludvika Mining ser affären som ett sätt att rädda bolaget, men det blev inget beslut i går.
Nej, VDn för Ludvika Mining, Lars-Gösta Bergling, hoppades på klartecken för köpet på bolagsstämman i går, men i sista stund kom nya uppgifter fram om Hardroc Mineral, som gjorde att det inte gick att fatta något beslut. Det kommer alltså fler kapitel i den här historien. Flera av de 600 aktieägarna i Ludvika Mining har tidigare ifrågasatt köpet av Hardroc Mineral i Vansbro. Anledningen är att Ludvika Minings VD är en av ägarna till Hardroc Mineral. Han anklagas för att genomdriva en oetisk affär bara för att sko sig själv. Köpeskillingen för Hardroc Mineral på 21 miljoner kronor i aktier har också ifrågasatts. Lar-Gösta Bergling själv har sagt att han visserligen har initierat affären, men att förhandlingen av priset har skett helt utan hans inblandning. Han ser affären som ett sätt att rädda Ludvika Mining, som hamnade i likviditetskris när Norsk Hydro hoppade av ett projekt i Kiruna för ett år sen. Arbetet sen dess har gått ut på att hitta lösningar som skulle förbättra bolagets likvida situation. Och den lösningen skulle vara köpet av Hardroc Mineral. Men nu får alltså affären vänta. Lars-Gösta Bergling säger till Dalanytt att en extrastämma inom kort kommer att ta ställning till affären.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".