Få ska ta hand om många i framtiden

I framtiden kommer allt fler gamla människor att behöva vård samtidigt som det kommer att finnas allt färre unga i arbetsför ålder. Det här gör att bland annat vården av dementa är ett stort och växande problem för kommunerna.
Stig Persson som är förbundssekreterare i Dalarnas kommunförbund berättar att demens är en sjukdom som har ökat kraftigt de senaste åren. Därför finns ett stort behov av stöd och hjälp. - Kommunernas resurser är väldigt ansträngda och därför är det väldigt viktigt att stötta de anhörigvårdare som finns. Att det blir allt fler gamla medan det kommer finnas få unga i arbetsför ålder kommer att skapa stora problem i framtiden, tror Stig Persson. - Det är en ekvation som är svår att få ihop men kommunerna jobbar väldigt hårt med det här just nu. Stig Persson tror själv att demensvården kommer att fungera väl i Dalarna även i framtiden, dels på grund av att man arbetar aktivt med frågan. Men också på grund av att dagens intensiva forskning som förhoppningsvis kommer att ge nya effektiva läkemedel mot demens relativt snart.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".