Kritik mot regeringens omställningsarbete

Regeringens insatser för att skapa nya jobb i de kommuner som drabbades av försvarsnedläggningar har inte fungerat. Det konstaterar Statskontoret i en kritisk rapport. Men det har gått bättre för Falun än andra kommuner efter nedskärningarna.
Efter nedskärningarna i försvaret i slutet av 90-talet så satte regeringen ett särskilt omställningsarbete i de nio kommuner som förlorat arbetstillfällen. Det här omställningsarbetet fungerade dåligt, enligt Statskontorets rapport. Björn Rosengren, som var näringsminister då, reste land och rike runt och lovade statliga och privata jobb. Även om många i Falun fortfarande väntar på de där jobben, så är missnöjet mycket större i de dom andra omställningskommunerna. Jonas Hammarlund, ansvarig för statskontorets utvärdering, säger att Falu kommun är en av de kommuner där omställningsarbetet har tagits emot bäst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".