1 av 3
Avesta järnverk. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.
2 av 3
Kalle Sahlin, ordförande för Järnbruksklubben. Foto: Peter Johansson/SR Dalarna
3 av 3
Marie Louise Falkland, platschef på Outokumpu intervjuas utanför huvudporten av Peter Johansson. Foto: Per-Åke Hermansson/SR Dalarna
Avesta/Långshyttan

Storvarsel från Outokumpu

Stålföretaget Outokumpu varslar 450 anställda på sina anläggningar i Sverige. 262 av dessa gäller Avesta och de koncerngemensamma funktionerna företaget har i landet. 34 gäller anställda vid Kloster i Långshyttan.

I dag kom beskedet som många väntat på i Avesta den senaste tiden.

Redan i höstas kom besked om att fem-miljarderstasningen på en utbyggnad av produktionskapaciteten vid Avesta järnverk skjutis upp på obestämd tid.

Nu handlar det alltså om ett storvarsel.

– Det här är åtgärder som vi självklart hade önskat slippa men som marknadsläget ser ut nu och med dom utsikter som finns för 2009 kan vi inte göra annat, säger Bo Annvik som är vice VD i Outokumpu.

Antalet anställda i Avesta är cirka 1100 och knappt 300 i Kloster/Långshyttan. Avesta järnverk tillverkar produkter i rostfritt stål.

Kommunalrådet Agneta Törnqvist (s) tycker att varselbeskedet känns tråkigt:

– Vi har varit inställda på att antalet jobb i järnverket skulle öka, nu blir det färre. Framtidstron kommer att slockna av en aning. Det här att vi inte räknat med. Men vi får tänka om istället.

Platschefen Marie Louise Falkland säger sig vara lika överraskad som alla dnra hur snabbt prderingången har fallit sedan i somras.

– Just nu har vi en 60-procentig beläggning av normalproduktionen, säger hon och ser ingen ljusning det närmaste året.

Metallklubbens ordförande Kalle Sahlin har väntat på varslet under senare tid, men är försträckt över storleken.

– En julklapp av det mindre roliga slaget, säger han.

Kalle Sahlin hoppas på att företaget ska erbjuda utbildningsmöjligheter och äldreavgångar för att mildar effekterna. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".