1 av 2
Kjell Gunnar Lindgren på Unionen visar hur mycket man vill höja taket i a-kassan. Foto: Peter Johansson/SR Dalarna
2 av 2
Kjell Gunnar Lindgren och Curt Peleback på Unionen. Foto: Peter Johansson/SR Dalarna

Kräver ändringar i a-kassan

Efter en mörk vecka på Dalarnas arbetsmarkand med stora varsel så kräver nu fackförbundet Unionen en rad åtgärder av regeringen. Bland annat ändringar i a-kassan.

– En person som har 22 000 kronor får i rena pengar ungefär 10 800 kronor och det är för lite att klara sig på, säger Kjell Gunnar Lindgren som är regionchef för fackförbundet Unionen i Dalarna.

I måndags varslades 200 vid SSAB i Borlänge. På torsdagen var det dags för nästa storvarsel då Avesta drabbades när många varslades från Outokumpu.

– Jag blir väldigt orolig när det kommer så många varsel och så många människor som omfattas av dessa. Det här kunde ingen ha tänkt sig om man går bara två månader tillbaks.

För att möta krisen kräver Unionen nu en rad åtgärder från regeringen. Bland annat förändringar i a-kassan.

Idag kan en arbetslös få ut 80 procent av sin lön men som mest 18 700 kronor genom a-kassan. Unionen vill höja den maxgränsen till 22 000 kronor per månad.

– Risken är att när man får en väldig svag hushållsekonomi så drar man in på allting. Vilket gör att konsumtionen minskar totalt sett och då riskerar till exempel handel, tidningar, ja att man drar in på sånt och då kommer det blir kris i dem branscherna, säger Kjell Gunnar Lindgren.

Unionen vill också underlätta för företag att låna pengar i banken.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".