Polisen kan få ny uniform

Polisuniformer är inte anpassade efter kvinnors kroppar, något som bland annat inneburit att kvinnliga poliser fått använda för stora skjortor och stövlar. Men det kan snart bli ändring på det när Rikspolisstyrelsen under 2009 ska göra en översyn av uniformerna.

I Dalarna finns det 460 poliser, lite mer än en fjärdedel är kvinnor.
– Vi fick nya uniformer för några år sedan och där var till exempel jackorna inte anpassade efter kvinnors höfter, så jackan sprack för en del, säger Sara Halvarsson, ordförande i Polisförbundet i Dalarna:

Rikspolisstyrelsen ska under 2009 göra en generell översyn av polisens uniformer och då är passformen för kvinnor en del av det arbetet.
– Det här är en arbetsmiljöfråga. Vi ska använda uniformen i många olika jobb och då är det viktigt att den sitter bra, säger Sara Halvarsson.

Den här översynen ska visa om det behövs göra någon justering av uniformen eller om den ska göras om helt. Men det är först 2010 som poliser runt om i länet och landet kan komma att få en ny uniform.
– Det kan inte vara så svårt att ta fram en uniform som passar alla säger Sara Halvarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".