Barnen riskerar dåligt stöd från socialtjänsten

Barnens behov glöms bort i socialtjänsternas utredningar. Det konstaterar Länsstyrelsen när vi nu fortsätter vår serie om tillståndet i dalakommunernas socialtjänster.
- Konsekvensen kan bli att barnet inte får den hjälp det behöver. Utgångspunkten i socialtjänstlagen är att familjer och barn ska ha rätt att få advekat insats, säger Kerstin Bergman, socialkonsulent på länsstyrelsen. Kerstin Bergman har granskat hur socialtjänsten hanterar barn i Avesta, Hedemora och Malung. Och det visar sig att barnens egentliga behov inte utreds. Socialtjänsten väljer ofta den hjälp som finns tillgänglig i kommuen. Oavsett om det är vad barnet och familjen bäst behöver. - Jag tror att det ganska mycket handlar om att man inte gör en analys av familjens behov på grund av tidsbrist och personalbrist, säger Kerstin Bergman. - Ser man inte till barnens behov kan det innebär att de inte får den insats de behöver.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".