Anders Eklund åtalas för grov våldtäkt och mord på Engla Höglund och Pernilla Hellgren. Polismännen Sten Sabell och Fredrik Buller lämnar ut förundersökning till media. FOTO: Trons/Scanpix

Ingen överprövning av missade tips

Englas Höglunds mamma fick ingen framgång med sin begäran om överprövning av den nedlagda polisutredningen om slarv med tips. På fredagen beslutade åklagarmyndighetens utvecklingscentrum att inte ändra åklagarens beslut att lägga ned utredningen.

Polisen i Dalarna polisanmälde i våras sig själv för att man inte undersökt tidigare tips om att Anders Eklund kunde vara skyldig till mordet på Pernilla Hellgren. Sådana tips kom in till polisen redan i november 2006. Hade tipsen följts upp ordentligt kunde tioåriga Engla Höglund fortfarande vara i livet.

En förutredning inleddes. Den utmynnade dock tidigare i höstas i att inga tjänstefel begåtts av Dalapolisen och utredningen lades ned.

Beslutet upprörde Englas mamma Carina Höglund som gav sin advokat i uppdrag att begära överprövning av åklagarens nedläggningsbeslut.

Men utvecklingscentrum i Malmö kommer till samma slutsats som den tidigare åklagaren. Inget har framkommit som kan ge skälig misstanke om tjänstefel mot någon polisman. Ytterligare utredning kan inte förväntas styrka sådan misstanke. Därför finns det inget skäl att återuppta förundersökningen, skriver överåklagare Peter Hertting i sitt avslagsbeslut.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".