Dala-Järna

Får inte arbetstillstånd trots jobb

Ayman Saleh och hans familj har bott i Sverige i snart sex år och Ayman har jobbat som butikschef i Dala-Järna. Men på grund av den nya lagen om arbetskraftsinvandring så kan Ayman inte söka arbetstillstånd i Sverige.

Ayman Saleh och hans fru flydde till Sverige från Jordanien våren 2003. Hustruns föräldrar ville gifta bort henne med en släkting och när paret trotsade familjens vilja kom dödshotet.
Paret kom till Sverige och här de gifta sig och skaffade tre barn. Men asyl har paret inte lyckats få.
När den nya arbetskraftsinvandringslagen trädde i kraft den 15 december, innebar det en ny möjlighet för Ayman att få stanna i Sverige, eftersom han har fast anställning som butikschef på Erikshjälpen i Dala-Järna.

Men det finns ett problem, eftersom Ayman fick sitt sista avslaget på asylansökan före den 1 december, så måste han enligt den nya lagen åka tillbaka med familjen till Jordanien för att söka arbetstillstånd.
– Det finns ingen säkerhet i Jordanien. Migrationsverket säger att polisen kommer att hjälpa mig, de får sätta mig i fängelse för att jag ska vara säker, säger Ayman Saleh.
Nu har Ayman bara tre veckor kvar på sig att handla, annars kommer han och hans familj att bli avvisade. Men det finns ytterligare en utväg, familjen kan istället för att söka asyl på grund av skyddsbehov, så tänker man söka asyl på grund av humanitära skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".