Färre angrepp från rovdjur 2008

Rovdjur angreppen på tamdjur eller hundar har minskat kraftigt i år 2008 jämfört med 2007. Trots att rovdjursstammen ökade.

– Jag tror att förebyggande åtgärder som rovdjursstängsel har bidragit till färre angrep, säger Anki Afredeen, rovdjurshandläggare länsstyrelsen i Dalarna.
Satsningen på speciella rovdjursstängsel kan vara en förklaring till minskningen av rovdjursangreppen på tamboskap i Dalarna och det senaste två åren har drygt 1,5 miljoner satsats.

Under året har rovdjur vid 21 tillfällen skadat eller dödat tamboskap och det ska jämföras med 28 gånger förra året. Sammanlagt innebär det att under året skadades eller dödades ett 50 tal får och getter, det är nästan en halvering jämfört med förra året.

Även antalet skadade eller dödade hundar har minskat, i år har åtta hundar dödats eller skadats, jämfört med 13 förra året. Hans Johansson på jägareförbundet i Dalarna menar att det finns en enkel förklaring till utvecklingen.
– De jägare som vi är i kontakt med berättar att de blivit mer försiktiga med att släppa hundarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".