Klockan slår ett extra slag på nyårsnatten. Foto: Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Extra sekund efter tolvslaget

2009 kommer inledas med en extra sekund. Detta för att tidssystemet ska hålla jämna steg med jordens rotation, därför är en extra skottsekund inlagd vid tolvslaget.

Och det är Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP i Borås som ansvarar för att dela ut tid i landet och som också ser till att tiden förlängs på nyårsnatten.

Skottsekunden kom till på 60-talet då tiden började baseras på oscillationen i cesiumatomen istället för jordens rotation och soldygnet. Men cesiumatomen känner inte av soldygnet som är två millisekunder längre än atomtiden. Detta gör att det blir en tidsförskjutning mellan vår tid och soldygnet. Kenneth Jaldehag, som är tekniskt ansvarig för mätning av tid, säger att det är därför SP lägger till en skottsekund:

- Vi vill ha en tid som följer solen upp och nedgång. Vi vill inte att tiden förskjuts i förhållande till solen och detta gör att en skottsekund tillförs när det behövs.

Och skottsekund är det var artonde månad och skulle vi inte tillföra denna extra sekund så skulle vi tillslut vända på dygnet.

-Om man går jätte, jätte långt fram i tiden kommer solen att gå upp på natten, säger Kenneth Jaldehag på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Den extra sekunden ser man inte på en vanlig klocka om den inte är programmerad för att justeras för skottsekunden. De flesta klockor kommer att justeras i efterhand.

Men Fröken Ur kommer att påverkas av skottsekunden.

- Hennes tal och pipet kommer att fördröjas med en sekund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".