Foto: Scanpix

Fler åker med Tåg i Bergslagen

Antalet resenärer med Tåg i Bergslagen fortsätter att öka. Tåg i Bergslagen som sköter regiontrafiken i fyra län, däribland Dalarna, räknar med en ökning med ungefär tio procent i år.

– Tågtrafiken går bra, punktligheten har varit riktig hyfsad och vi har lyckats få till flera turer. Folk har upptäckt helt enkelt att det är bra att åka tåg, det är bekvämt och det luktar kaffe ombord, säger Eje Larsson som jobbar med trafikutvecklingsfrågor på Tåg i Bergslagen.

Antalet resenärer med Tåg i Bergslagen har ökat stadigt sedan trafiksamarbetet mellan de fyra länen inleddes i början av 2000-talet. Den tioprocentiga ökningen för 2008 gör att antalet nu är dubbelt så många som det var år 2004, och målet är förstås att få ännu fler att ta tåget.

Eje Larsson har varit med och arbetet fram en vision för betydligt tätare turer på järnvägarna i Bergslagen. I vinter tas ett viktigt steg mot att förverkliga den visionen när Tåg i Bergslagen har fått tillstånd att på försök höja hastigheten mellan Borlänge och Ludvika.

– För att det här ska vara möjligt på de enkelspår som vi kör på så behövs det en kombination av åtgärder där höjd hastighet på befintligt spår är en av åtgärderna. Vi vet att de Reginatåg vi har går väldigt bra på kurvigt spår och vi ska alltså mäta de krafter som blir i fordonet om man kör ytterligare tio procent fortare, säger Eje Larsson.

Tåg i Bergslagen omfattar regionaltågen i Örebro län, Dalarnas län, Västermanländs län och Gävleborgs län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".