Liftanläggningarna i Dalarna är populära. Foto:Lars Pehrson/Scanpix

Dalarna dominerar alpinåkningen

Nästan hälften av all alpin skidåkning här i landet sker i Dalarna. Det visar siffror som presenterats av Svenska Liftanläggningars Organisation SLAO. 

Under vintersäsongen 2007-2008 stod Dalarna för 47 procent av omsättningen i landets liftanläggningar.

Det finns i Dalarna 31 anläggningar som är anslutna till organisationen. De har totalt 229 liftar och närmare 400 nerfarter.

Skidliftarna i länet har kapacitet att ta över 210 000 skidåkare till toppen varje timme.

Ser man till områden, så hade Sälen förra vintersäsongen den avgjort största liftomsättningen, drygt 330 miljoner kronor. Det är en ökning med närmare 25 procent jämfört med säsongen före.

Sett till enskilda anläggningar ligger Åre i topp, men därefter följer Lindvallen och Tandådalen-Hundfjället i Sälenområdet. Idre Fjäll har haft den femte största omsättningen, Stöten i Sälenområdet den sjunde, Kläppen i Sälen den åttonde och Romme Alpin utanför Borlänge den nionde.

Romme Alpin är för övrigt den liftanläggning, som under föregående säsong hade den största omsättningsökningen i hela landet, drygt 38 procent.

Nu är en ny skidsäsong i full gång, och inom SLAO räknar man med att den blir minst lika bra som fjolårets.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".