Fanny Forsgren Vickoff. Foto:Eva Rehnström

Pinsamt berätta om sin allergi

Många ungdomar som är glutenallergiker äter ibland mat, som de egentligen inte tål. De tycker det är pinsamt att berätta om sina problem. Det visar en studie vid Umeå universitet. Fanny Forsgren Vickoff i Borlänge är själv glutenintollerant och känner igen problemet.

– Ja, det känns jobbigt att berätta om det ibland, säger hon. Det kan vara pinsamt och så vill man ju inte vara till besvär.

I Dalarna finns det cirka 70 barn upp till 18 år med diagnosen Celiaki eller glutenintollerans. Det innebär att de inte tål gluten, som finns i vete, råg och korn.

Studien vid Umeå universitet visar, att många som är glutenallergiker tycker det är svårt att berätta, att de inte kan äta till exempel vanlig pizza eller pasta, som är fulla av gluten.

Många tycker också att de själva och omgivningen inte kan tillräckligt om gluten Det gör däremot Fanny Forsgren Vickoff, som är 14 år.

– Ja, jag har fått lära mig en hel del om det. Och de flesta av mina vänner lär sig också efterhand.

De som är glutenintolleranta kan stöta på problem lite varstans.

– Som bara när man ska gå ut med kompisar och fika, berättar Fanny Forsgren Vickoff. Ibland har fiken glutenfritt bröd och ibland inte.

– Och är man lite blyg så kan det ju kännas lite läskigt att fråga.

Eva Rehnström
eva.rehnstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".