Dala Airport

Flygresenärerna ökar igen

Antalet passagerare till och från Dala Airport i Borlänge ökade med 6,6 procent under förra året jämfört med år  2007. Flygplatsledningen talar om ett trendbrott. Närmare 36 900 passagerare flög i fjol till och från flygplatsen. Det är 2 300 fler än under år 2007. Den främsta förklaringen till den ökning som skett är att charterutbudet blivit större. Det handlar om 26 avgångar under 2008 till olika destinationer och nya resmål som Mallorca, Gran Canaria och Phuket.

2007 fanns 16 avgångar från Dala Airport på charterprogrammet och nu alltså 26.

Den ökning som skett på utrikestrafiken är något större än för riket som helhet, medan en minskning på inrikesflyget verkar följa riksgenomsnittet.

När det gäller inrikestrafiken för Dala Airports del har resandet till Malmö gått starkt framåt under det år som gått. Däremot har de skett ett tapp när det gäller Göteborgslinjen och Arlandalinjen

I eftermiddag landar i Borlänge de sista resenärerna från Gran Canaria för den här säsongen. Det har handlat om 11 i stort sett fullbokade avgångar.

Nu blir det några månaders paus i chartertrafiken innan årets säsong drar i gång april-maj. Först är det avgångar till Kreta och sedan Mallorca innan Turkiet blir aktuellt under sommaren.

mats.akergarden@sr.se

023-77 77 71

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".