Långshyttan

Möte ska rädda bensinmackar

Långshyttan kan bli utan bensinmack. Den ena av två bensinbolag som finns i Långshyttan har beslutat att stänga sina pumpar. Den enda kvarvarande kan snart gå samma öde till mötes. Anki Roslien är en Långshyttebo som tagit initaitivet till ett möte under onsdagskvällen. Hon hoppas på att det kommer fram kreativa lösningar på mackproblemet under kvällens möte.

I dag finns cirka 3 500 bensinstationer. Ebligt beräkningar kommer cirka 1 000 att läggas ned de närmaste åren.

Enligt den s k pumplagen måste alla anläggningar med en omsättning på över 1 000 kubikmeter per år från och med i år erbjuda ett bränslealternativ. Investeringen för en ny cistern och pump ligger kring 400 000 kronor.
Långshytteborna befarar att regeringens krav på förnyelsebar energi på bensinstationerna leder till att ortens mackar försvinner.

– Man ska inte ha en lag påskyndar mackdöden, säger Anki Roslien kritiskt.

Till mötet har man bjudit in mackföreståndare från Avesta och Stora Skedvi för att höra hur man där hittills lyckats överleva.

– Vi hoppas de ska ge inspiration till oss. Tillsammans kanske vi kan hjälpa varandra och bli ett nätverk. Jag tror att det blir en folkrörelse att bevara mackarna i glesbygden, säger Anki Roslien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".