1 av 2
Dalarnas länsveterinär Olle Rydell och djurskyddsinpektören Johanna Öijer. Foto: Stefan Ubbesen/SR Dalarna.
2 av 2
Mjölkbonden Lars Backlund i Leksand är positiv till den nya djurskyddsorganisationen. Foto: Stefan Ubbesen/SR Dalarna.

Ny djurtillsyn i Dalarna

Vid årsskiftet trädde den nya organisationen för djurtillsynen i Dalarna i kraft. Tillsynen av hur djurbönderna sköter sina djur har flyttats från kommunerna till länsstyrelsen. Femton inspektörer har blivit fem, men djurskyddsinspektörerna kan i gengäld ägna sig på heltid åt djurskyddet. 

Länsveterinär Olle Rydell framhåller att ett nationellt register över bönder som fått djurförbud samtidigt har upprättats. Det betyder att ingen kan flytta från en kommun till en annan för att komma bort från ett djurförbud.

Djurskyddsinspektör Johanna Öijer tror att det faktum att inspektörerna får ägna all sin tid åt uppgiften innebär högre kvalité.

– Vi blir specialiserade, säger hon.

Att det blir längre till djurbönderna i länets alla femton kommuner kan däremot innebära att en del ärenden blir liggande. 

Det är en farhåga som mjökbonden Lars Backlund i Leksand delar. Men han är i stort sett positiv till den nya organisationen:

– Jag tror det blir likvärdiga bedömningar av djurärendena i Dalarna nu, säger han.

stefan.ubbesen@sr.se

023-77 77 68

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".