Långshyttan

Nekar till försök till mordbrand

Han dömdes i Falu tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse för bl a grovt hemfridsbrott, grov skadegörelse och försök till mordbrand. Det handlar om en 39-årig man från Långshyttan, som nu går till hovrätten för att få flera av åtalspunkterna ogillade och straffet väsentligt nedsatt.

Den 39-årige mannen fälldes i tingsrätten för att en natt i oktober i fjol ha trängt in i en bostad i Långshyttan. Han har där slagit sönder en hel del av inredningen och dessutom försökt tända eld på en säng.

Falu tingsrätt ansåg att gärningarna var ett slags hämnd för att bostadsinnehavaren tidigare lämnat uppgifter till polisen om den åtalade.

Domen mot 39-åringen handlade därför också om grovt övergrepp i rättssak.

Nu har alltså mannen överklagat domen till Svea Hovrätt. Han menar bl a att han hade rätt att gå in i bostaden och att han därför inte är skyldig till hemfridsbrott.

39-åringen yrkar också på att åtalen om försök till mordbrand och övergrepp i rättssak ogillas.

Skadegörelse medger han, men inte grov sådan utan bara av normalgraden.

39-åringen vill också frias från ansvar för ytterligare ett par åtalspunkter. Under alla förhållanden vill han ha ett avsevärt lindrigare staff än vad tingsrätten utdömt.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".