Foto Alf-Jan Hansson
Vansbro

Bästa lärarsatsningen är i Vansbro

Vansbro är den kommun i Dalarna som hittills satsat mest på att fortbilda sina behöriga lärare genom det s.k Lärarlyftet. Det visar statistik från Skolverket.

Lärarlyftet handar om den satsning på totalt 3,6 miljarder kronor som regeringen genomför fram till och med 2010, för att ge lärare en kvalificerad vidareutbildning och höja läraryrkets status.

Det finns nu statistik från skolverket, som beskriver i hur hög grad kommunerna utnjttjat de anslagna medlen.

Anslagen till kommunerna står i relation till antalet behöriga lärare. För att få statliga pengar måste kommuerna själva skjuta till en del. Siffrorna över hur anslagen utynttjas speglar därför i viss mån hur ambitionsnivån ser ut i olika kommuner.

Bara fem kommuner i landet har under 2008 utnyttjat hela anslaget, men dit hör ingen kommun här i Dalarna.

Vansbro, som fått 340 000 kronor i statliga pengar till att fortbilda sina behöriga lärare, har alltså utnyttjat sitt anslag mest av Dalarnas kommuner, 84 procent närmare besämt. Därefter följer Falun med 78 procent.

24 kommuner i landet har inte utnyttat sina pengar alls. Dit hör enligt Skolverkets statstik två kommuner här i Dalarna, nämligen Orsa och Gagnef.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".