1 av 2
Foto: Dan Hansson/Scanpix
2 av 2
Statistik från Länsstyrelsen Dalarna

Allt fler vill sprida askan i det fria

Allt fler vill sprida aska efter sina döda anhöriga ute i det fria. Antalet ansökningar hos Länstyrelsen Dalarna har ökat med 40 procent på tio år. Det finns klara regler för hur och var askan får spridas. En vanlig plats i Dalarna är att sprida askan över Siljan.

Ulla Nilsson är jurist på Länsstyrelsen Dalarna och vad det ökade intresset att sprida askan i det fria beror på, vet hon inte.

– Men många vill kanske inte bli begravda på en vanlig begravningsplats, säger hon. De vill kanske komma hem på något vis.

För tio år sedan fick Ulla Nilsson in 33 ansökningar. Förra året var det 46.

I ansökan ska det anges var askan ska spridas och en karta måste bifogas.

Askan får inte spridas vid t ex en badplats eller där allmänheten uppehåller sig på land. Och heller inte på snö och is. Askan ska dessutom hanteras på ett värdigt sätt.

De är väsentligt fler män än kvinnnor som vill bli utspridda på annan plats än begravningsplats. Ungefär hälften gäller utströende över vatten.

– I Dalarna handlar då oftast om Siljan, säger Ulla Nilsson.

– Allt spridande måste dessutom ske anonymt

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".