Dalarna

Villapriserna rasade under årsslutet

Villapriserna i Dalarna sjönk kraftigt undet det sista kvartalet i fjol. Sett till hela året 2008 har dock inte prisnivån på hus i länet ändrats. Detta visar siffror från Mäklarstatistik på måndagen.

Under det fjärde kvartalet i fjol så gick villapriserna i Dalarna ner med 11 procent jämfört med kvartal tre. Hög ränta i början av oktober och en allt mer förvärrad finanskris har spelat roll i den utvecklingen.

Genomsnittspriset på en villa i Dalarna under det fjärde kvartalet var drygt 920 000 kronor och på den nivån låg huspriserna i länet också ett år tidigare.

Det finns dock kommuner i länet som haft en ganska krafig prisökning på småhus under året: bland annat Mora och Borlänge.

När det gäller landet som helhet har priserna på villor sjunkit med 5 procent under det år som gått.

För bostadsrätter har prisraset i landet varit större än så: 10 procent. Här i Dalarna har dock utveckingen varit en annan. Här har i stället priserna på bostadsrätter ökat med 14 procent under 2008. Det har även skett en prisökning under det fjärde kvartalet.

Fritidshusen i länet har blivit 6 procent billigare under 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".