Foto: Scanpix

Överklagar dom om djursex

Den 42-årige man som dömdes till sex månaders fängelse för det sexuella  övergreppet på en ponny i Horndal i november 2007 har på måndagen överklagat domen. Han vill att hovrätten friar honom från ansvar.

Ponnyn skadades så svårt att den måste avlivas, och förundersökningen ledde till att en 42-årig man som vid tillfället var på besök i Dalarna åtalades.

Falu tingsrätt fällde honom för djurplågeri och skadegörelse. Rätten stödde sig framför allt på att sperma påträffats i spiltan, sperma som efter DNA-undersökning visade sig komma från den åtalade.

42-åringen anser att DNA-bevisningen inte är tillräcklig för en fällande dom. Han hävdar i överklagandet till Svea Hovrätt att det inte är styrkt att han befunnit sig på brottsplatsen. 42-åringen menar att hans egen teori att någon annan utfört gärningen för att sedan kasta skulden på honom inte är orimlig.

I överklagandet heter det bland annat att det tidigare förekommit och fortfarande förekommer sadistiska övergrepp mot djur i Dalarna, och därför menar 42-åringen att någon boende i trakten kan vara den skyldige. Mannen hävdar vidare att det finns flera allvarliga brister i utredningen som talar mot hans skuld, och han yrkar därför på att åtalet ogillas.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".