Lennart Sacrédeus. Foto: Ralf Bergman/Scanpix

"Inte en schysst behandling"

På fredag ska Kristdemokraternas partifullmäktige spika listan inför EU-valet i juni. Men Lennart Sacrédeus från Mora finns inte med bland de som nominerats trots att han hade stora framgångar i provvalet och stöd från flera partidistrikt. Han anser att han inte har behandlats på ett schysst sätt.

EU-kritiske riksdagsmannen Lennart Sacrédeus från Mora kom på fjärde plats i Kristdemokraternas provval till EU-parlamentet, när det gäller totalt antalt kryss och samtidigt blev han mest förstaplacerad av alla. Ändå finns han inte med på valberedningens 50 namn långa lista. På fredag spikar Kristdemokraterna listan inför EU-valet.

– Jag tycker inte att det har varit en schysst behandling utav distriktsstämmo-ombuden runt om i landet och det är inte en schysst behandling av mig som kandidat, sa Lennart Sacrédeus när han på måndagen besökte programmet Tolvåtie.

Någon fundering att dra sig tillbaka på grund av att hans namn skapar splittring inom partiet har han inte.

– Jag har skyldighet att stå till förfogande i ett läge då stödet har varit så starkt och brett.

Tror du själv att det är dina åsikter som gör att du inte finns med på listan, att du är abortmotståndare till exempel?

– Jag har en värdekonservativ hållning i den bemärkelsen att jag tror att det finns värden som håller över tiden och över generationer som vi inte ska skämmas över att våra föräldrar och våra mor och farföräldrar hyste. De kan vi också hysa idag, säger Lennart Sacrédeus.

Lena-Maria Busk
lena-maria.busk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".