Samara, en av de nya tigrarna. Foto: Emma-Karin Björk/SR Dalarna

Nya tigrar till Orsa

Björnparken i Orsa har fått tillökning. Från Kolmården har nämligen två sibiriska tigrar anlänt: Tatiana och Samara. De två tigerhonorna är syskon och båda är två år gamla. De här nyförvärven gör att det nu finns tre honor och en hanne på Tigerberget i Orsa.

– Det känns jättebra att kunna få visa flera tigrar i vårt stora fina hägn som vi har, säger djurvårdschefen Pernilla Thalin.

De gamla och nya tigrarna hålls fortfarande åtskilda, men de gamla tigrarna har känt av lukten av nya tigrar och har på sista tiden varit lite oroliga.

– De gamla tigrarna är lite stressade och tycker att det är lite jobbigt att det kommit två nya tigrar hit som konkurrerar om tronen här på Tiger Mountain, säger Pernilla Thalin.

Det kommer troligtvis att ta en viss tid innan de gamla och nya tigrarna vant sig vid varandra och de kan vistas i samma hägn, men Pernilla Thalin är övertygad om att det inte kommer innebära några större problem.

– Vi får väl försöka få dem till att acceptera varandra så att de kan gå tillsammans på sikt, säger hon.

Att det är fler honor i parken kommer dock inte innebära att man automatiskt kan vänta någon ytterligare tillökning i form av tigerungar.

– Förhoppningsvis kommer vi få hit en hanne till ifrån Aalborgs Zoo, och då kommer vi kunna få tigerbebisar på sikt, säger Pernilla Thalin.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".