1 av 2
Foto: Lars Persson/scanpix
2 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Hushållsnära tjänster

Utnyttjas mest av kvinnorna

Under år 2007 beviljades 1263 personer i Dalarna skattereduktion för hushållsnära tjänster. De flesta av dem var kvinnor. Det här visar siffror från Skatteverket, som nu slutfört 2008 års deklaration.

I landet som helhet har drygt 53 000 personer fått  skattereduktion för hushållsnära tjänster. Det är alltså köp av exempelvis städning, fönstertvätt eller snöskottning.

De flesta bor som väntat i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

Flest i Falun

I Dalarna har alltså 1 263 personer beviljats skattreduktion, och 59 procent av dem är kvinnor. Andelen kvinnor är något högre i Dalarna än i landet som helhet.

Nästan var tredje person som fått skattereduktion i Dalarna bor i Falun, 380 personer närmare bestämt, medan det i Älvdalen är enbart åtta som fått det.

I en enda kommun i länet är det fler män än kvinnor som beviljats den här skattelättnaden och det är i Malung-Sälen.

Ansök senast 1 februari

Den som vill ha skattereduktion för 2008 måste skicka in sin ansökan senast 1 februari, för att kunna få pengarna redan till midsommar. Tidigast i början av augusti kommer pengarna om man lämnar in sin ansökan senast den 4 maj ,samtidigt med inkomstdeklarationen.

Skattereduktionen för 2008 är 50 procent av arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, dock högst 100 000 kronor och arbetet måste ha utförts av företag med F-skattsedel.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".