Matfett från stekpannor kan orsaka stopp om det spolas ner i avloppen. Foto:Hasse Holmberg/Scanpic
Borlänge

Nu ska även matfettet källsorteras

Nu ska även matfett börja källsorteras. I sex månader ska hyresgäster i ett 60-tal lägenheter på Tjärna ängar hälla sitt matfett i speciella platsburkar. Det är Tunabyggen och Borlänge energi, som ligger bakom försöket, som troligen är det första i sitt slag i landet.

Anledningen till försöket är att matfett, som spolas ner i avloppen orsakar stora problem. Fettet kan koagulera och sätta stopp i avloppsledningarna, vilket i sin tur ger upphov till att avloppsvatten svämmar över längst ner i husen.

Tunabyggen försöker förekomma sådana stopp, genom att hetvattenspola ledningarna i de flesta husen, men det kostar mycket pengar.

– Det är någonstans mellan 250 000 till en halv miljon kronor per år som vi lägger på hetvattensspolningar, förhoppningsvis ska det minska rätt rejält om vi nu får fettet i de här burkarna i stället för att få det i våra avloppsledningar, säger Mattias Andersson, som är drift- och servicechef på Tunabyggen.

Hyresgästerna, som ingår i försöket, fick i november information på olika språk genom ett samarbete med Lernias SFI-elever. Därefter började försöket den 1 december och ska hålla på till 31 maj.

Det går ut på att fettet hälls i en speciell plastburk, som sedan lämnas i sophuset på gården. 

– Det är Borlänge energi som ombesörjer hämtningen av de fulla kärlen, berättar Jerker Larsson, som är områdeschef på Tjärna ängar.

Jerker Larsson och Mattias Andersson känner inte till något liknande projekt, som har genomförts av ett bostadsbolag.  Mattias Andersson har också märkt ett stort intresse från kollegor i andra kommuner.

– När vi berättar om det här projektet så är de otroligt intresserade. Samtliga säger att om vi lyckas med det här, då kommer vi och tittar på hur ni har gjort och tar efter, säger han entusiastiskt.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".