Ronny Wedin, Avesta Ungdomsråd. Foto: David Spånberger/SR Dalarna

Dalarna bra på ungas inflytande

Dalarna ligger i topp i Sverige när det gäller att ha många s k ungdomsråd, där unga kan få inflytande. Här har 10 av 15 kommuner sådana råd. Det är näst bäst av alla län, enligt en undersökning som organisationen Sveriges ungdomsråd har gjort. Rådets ordförande Theresia Silander-Hagström tror att topplaceringen beror på höga politiska ambitioner om ungas inflytande.

Sveriges ungdomsåd är en paraplyorganisation för landets alla ungdomsråd. Ordförande Theresia Silander-Hagström tror att politikerna i Dalarna vill att ungas röster ska bli hörda.

– Men jag tror också att det beror på att man länge satsat på ungdomsråd och även Region Dalarna har satsat på ungas inflytande, säger hon. 

Ronny Wedin har varit med i Avesta ungdomsråd i sex år. Rådet består av representanter från gymnasiet och högstadieskolorna. De träffas en gång i månaden tillsammans med fyra lokala politiker för att diskutera ungdomsfrågor.

Han är mycket nöjd med resultatet:

– Vi har kunnat genomföra flera saker som ungdomar kommit med förslag om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".