Trombonisten John Litborn från Borlänge, tillsammans med sin lärare, Hans-Göran Bullas Olsson. Foto: Stefan Ubbesen/SR Dalarna

Unga musikanter tävlar i Falun

På söndag kommer tio unga musikanter från hela landet att finnas på plats i Kristinehallen i Falun för att delta i Musikkonservatoriets tävling - Ljungsbergspriset 2009.

Det är andra årets i rad som tävlingen arrangeras.

– Vi har fyra gitarrister som är i final och sex blåsare. De får höra varandra, och vi gör det som en trevlig tillställning där man spelar upp, och vem som helst får komma och lyssna, så det är som en konsert, säger Anna-Karin Åbom-Hagegård vid konservatoriet som är med och arrangerar tävlingarna.

Redan nu har arrangörerna bestämt att ha en tävling även nästa år.
– Vi är helt säkra på att vi kör nästa år också, och vi har från och med i år Ljungsbergsfonden i ryggen, säger Christer Malmgren vid Musikkonservatoriet.

En av dem som gått till final i Ljungbergspriset 2009 är trombonisten John Litborn från Borlänge. Han ser positivt på att tävla i musik, speciellt med blåsinstrument.

– Det är bra, så det inte bara kommer fioler och puttar undan alla blåsare, säger han till Dalanytt.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".