Kvinna som söker jobb vid Arbetsförmedlingen. Foto Bertil Ericson/ Scanpix

Arbetslösa ungdomar ökar markant

Arbetsmarknaden i länet har kraftigt försvagats under hösten, något som har drabbat ungdomarna hårt. Antalet nyinskrivna arbetslösa ungdomar har ökat markant, enligt Arbetsförmedlingens rapport för december.

Under fjolåret varslades cirka 2 500 personer om uppsägning hos arbetsgivare i länet, och drygt 960 av dem, alltså en tredjedel, enbart i december månad. Det kan då jämföras med bara 30 varslade i december år 2007. Och det kommer att bli höga varseltal även under en stor del av det här året, om än inte så höga som de senaste månaderna, tror Arbetsförmedlingen.

Antalet nyanmälda platser minskade i december med drygt 60 procent jämfört med samma månad året före. Och allt det här innebär förstås att arbetslösheten ökat. I slutet av förra månaden var drygt 5 800 personer arbetslösa i länet, och det är en ökning med 860 personer på ett år.

Var fjärde arbetslös är en ungdom i åldern 18-24 år. I reda tal är cirka 1 450 ungdomar för närvarande utan jobb här i Dalarna, och ökningen av arbetslösheten hos ungdomarna går i snabbare takt än hos arbetskraften totalt. Därför koncentrerar nu Arbetsförmedlingen mycket av sina resurser på att hjälpa ungdomar och andra grupper med liten anknytning till arbetsmarknaden.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".