Lennart Sacrédeus. FOTO: Ralf Bergman/Scanpix

Sacrédeus inte med på EU-lista

Striden när det gäller Kristdemokraternas lista inför EU-valet i juni är nu avgjord, och Lennart Sacrédeus från Mora lyckades inte slå sig in på den.

Sacrédeus fick bara stöd av omkring 30 procent av ombuden på fredagseftermiddagens möte med Kristdemokraternas partifullmäktige.

Lennart Sacrédeus fanns inte bland de nominerade inför fredagens möte trots att han kom på fjärde plats i partiets provval och hade flest förstaplaceringar där.

– Det är klart att utifrån provvalet så fanns det ett väldigt starkt stöd för mig ute i landet, och jag var definitivt beredd att kavla upp ärmarna och kämpa på i valrörelsen. Nu blir det inte så, och det får man naturligtvis leva med, säger Lennart Sacrédeus i en kommentar till Dalanytt.

– Jag förutsätter att det var sista gången ett svenskt riksdagsparti har genomfört ett provval, där resultatet hålls hemligt i 110 dagar. Det kan aldrig mer få upprepas.

Vad säger du om det, att det hölls hemligt så länge?

– Jag förutsätter att det blir en rejäl förändring och en radikal förbättring hur interntdemokratin fungerar inom Kristdemokraterna och också hur man hanterar provval i framtiden, säger Lennart Sacrédeus.

Nu kommenterar också Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund att Sacrédeus inte är med på listan. Han menar att Sacrédeus blivit ett problem för partiet.

– Politik är ett lagspel, och Lennart Sacrédeus är ganska mycket en individuell idrottare och det skapar en del problem inom ett parti, säger Göran Hägglund, Kristdemokraternas partiledare.

Läs mer:

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".