Spårbil i Uppsala. Foto: Jonathan Näckstrand /Scanpix

Spårbilsnät i Falun och Borlänge?

Ett av Sveriges spårbilsföretag vill utreda förutsättningarna för att bygga ett gemensamt spårbilsnät för Borlänge och Falun. Företagets VD Bengt Gustafsson tror att området kan vara lämpligt eftersom orterna ligger så pass nära varandra och det åker många bilar mellan städerna.

Spårbilar är datorstyrda kabiner som åker hängandes från en balk eller ovanpå en räls några meter upp i luften. På- och avstigningen sker på speciella hållplatser, men resenären själv väljer vart spårbilen ska åka. Fenomenet kallas även spårtaxi.

Bengt Gustafsson, VD på det svenska spårbilsföretaget Beamways, anser att spårbilen är mycket bra alternativ till både kollektivtrafik och egen bil och att det finns stora miljövinster att göra.

– Med spårbilen kommer du fram lika snabbt som med din egen bil eftersom den går direkt dit du ska, säger Bengt Gustafsson.

Han säger att det redan finns en testbana i Uppsala som är i full drift och som är godkänd av Järnvägstyrelsen, det är även nät på gång på flera andra platser i världen.

– Det här händer inte om 10, 20 år. Det här händer nu, säger Bengt Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".