Foto: Bertil Ericson /Scanpix

Självmord framför tåg ska stoppas

Varje år begår ungefär 60 personer självmord genom att kasta sig framför tåg och det är ett stort arbetsmiljöproblem för lokförarna. Banverket har bekostat ett forskningsprojekt som avslutats som ska ta fram åtgärder för att stoppa självmorden.

Forskaren Helena Rådbo vid Karlstads universitet har nyligen doktorerat på järnvägsrelaterade självmord och olyckor. Hon säger att den största andelen som omkommer vid tågpåkörningar är självmord. Enligt Helena Rådbo gäller det för lokförare och allmänhet att hålla koll på människor som uppehåller sig på fel ställe längs järnvägsspåren.

– Dom är längs spåret en tid innan, säger Helena Rådbo.

Alla ska därför vara uppmärksamma på hur folk beter sig nära järnvägsspår och ringa och tipsa polisen. Andra sätt att stoppa självmorden är mer stängsel runt spåren och teknisk övervakning.

Ett annat allvarligt problem är när folk sneddar över spåren för att spara tid och till och med klipper upp stängsel för att kunna ta sig in på farliga områden. Det orsakar många allvarliga olyckor varje år och enligt Helena Rådbo måste folks attityd förändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".